blogi: manuaaliset tarkastukset jääköön historiaan - kunnonvalvonnan on aika kohdata 2020-luku

Koneiden ja laitteiden manuaalisten tarkastusten ja huoltojen on aika jäädä historiaan tällä vuosikymmenellä. Yritykset ovat automatisoineet kunnonvalvontaa jo jossain määrin, mutta monet prosessit ja toimintatavat edellyttävät edelleen manuaalista, paikan päällä tehtävää työtä. Olkoon otsikon väitteestä mitä mieltä tahansa, tosiasia on, että kunnonvalvontaprosessit muuttuvat. Ja tarve muutokselle on nyt nopeampi kuin koskaan.

Teollisuuden koneiden ja laitteiden työskentelyä on mahdollista seurata etänä monella tapaa, mikä vähentää tarvetta paikan päällä tehtäviin tarkastuksiin. Kunnonvalvontaratkaisuiden avulla huoltojen ennakointi ja suunnittelu on helpompaa ja tehokkaampaa.

Kätevää, eikö? Miksi kunnonvalvontaprosesseja ei sitten ole päivitetty tälle vuosikymmenelle? Syynä voi olla osaamisen puute, dataähky ja uusien teknologioiden käyttöönottoon liittyvät haasteet. Datan analysointiin perustuva kunnonvalvonta vaatii uudenlaista osaamista ja ajattelua. Kunnonvalvontaratkaisut voivat tuottaa paljon dataa, mutta data ei ole tietoa niin kauan kuin sitä ei ole analysoitu. Yrityksillä ei välttämättä ole resursseja kaiken saatavilla olevan datan työstämiseen tiedoksi. Modernien kunnonvalvontaratkaisuiden käyttöönotto saatetaan nähdä haastavana, koska siinä on erilaisia liikkuvia osia, joita tulee kytkeä toisiinsa.


Haasteiden taklaamiseen tarvitaan kahta asiaa: osaava kumppani toteutukseen sekä ketterä ja helppokäyttöinen teknologia. Näiden lisäksi yrityksen tulee varmistua kyvykkyydestään muutokseen.

Kunnonvalvontaratkaisuiden toimittajana tehtävämme on auttaa löytämään oikeat mittauskohteet, muuttaa data tiedoksi ja huolehtia jouhevasta käyttöönotosta. Toimitammekin kunnonvalvontaratkaisut avaimet käteen -periaatteella. Edustamamme Condence-kunnonvalvontaratkaisu on optimoitu pyörivien koneiden seurantaan ja se mahdollistaa laitteen useiden eri ominaisuuksien samanaikaisen mittaamisen. Järjestelmä tuottaa reaaliaikaista dataa kohteesta, tarjoaa automaattihälytyksiä ja auttaa havaitsemaan mahdollisia tulevia virhetilanteita esianalysoidun tiedon avulla.

Nyt on aika laittaa kunnonvalvonta kuntoon. Milloin aloitetaan?

Petri Huuhko
Myyntipäällikkö, SKS Control Oy

Kysymyksiä kunnonvalvontaan liittyen?
Kysy Petriltä: petri.huuhko@sks.fi tai 020 764 5093

  • Jaa tämä sivu