hihnakäyttöjen rutiinitarkastuksilla torjut kalliit seisokit - ota nämä vinkit talteen

Hihnakäytöt ovat luotettava ja pitkäikäinen valinta moniin käyttötarkoituksiin ja -kohteisiin. Ehkäisevät huollot ja tarkastukset auttavat parantamaan käyttöjen toimintavarmuutta sekä välttämään kalliita seisokkeja ja tuotannon viivästymisiä.

Hihnakäyttöjen mahdollisista haasteista useimmat liittyvät virheelliseen tai puutteelliseen huoltoon. Ennalta ehkäisevällä toiminnalla monilta ongelmilta voidaan välttyä kokonaan. Haasteita voivat aiheuttaa myös hihnojen tai pyörien vääränlainen asennus, ympäristötekijät sekä huono hihnakäytön suunnittelun käyttökohdetta ajatellen.

kuva_hihnakäytön ongelmien syyt.PNG

Rutiinitarkastusten muistilista - katso nämä 4 asiaa

Huollot voidaan jakaa kahteen tyyppiin: lyhyisiin ja säännöllisiin, vikoja ehkäiseviin rutiinitarkastuksiin sekä tarkastuksiin, joissa käyttö pysäytetään pidemmäksi aikaa. Hyvä huolto-ohjelma edellyttää säännönmukaisuutta, hihnatuotteiden ja -asennusmenetelmien tuntemusta sekä toimivuuden arviointia.

Yksinkertainen tarkastus onnistuu nopeasti ja helposti huoltokierroksen yhteydessä. Neljän kohdan muistilistalla säännöllisistä tarkastuksista on helppo tehdä rutiinia.

  1. Katsele ja kuuntele. Näkyykö hihnakäytössä epätavallista värinää tai kuuluuko outoja ääniä? Hyvin suunniteltu ja huollettu hihnakäyttö pyörii tasaisesti ja hiljaa.
  2. Tarkasta suojus. Katso, että hihnakäyttöä suojaava suojus ei ole löystynyt tai vahingoittunut. Hyvä suojus suojaa käyttöä kauttaaltaan muun muassa ympäristötekijöiltä. Suojuksessa tulee myös olla ristikko tai reikiä tuuletuksen varmistamiseksi, sillä tuuletus pitää hihnakäytön lämpötilan kurissa. Hihnan lämpötilan nousu jo 10°C:lla voi vaikuttaa hihnan kestoikään.
  3. Öljy ja rasva. Katso, tippuuko suojuksesta öljyä tai rasvaa, sillä se voi olla merkki liiallisesta laakereiden voitelusta. Suuri määrä öljyä tai rasvaa voi saada hihnan turpoamaan ja vääntymään, mikä voi aiheuttaa hihnan vioittumista.
  4. Tarkasta kiinnitykset. Tarkasta, että moottori on kiinnitetty tukevasti ja että kiristyshahlot ja -kiskot ovat puhtaat ja kevyesti voidellut.
     

Tarvitsetko apua hihnakäyttöjen suunnitteluun tai huoltoon?
Me autamme!

Lisätiedot:
SKSK Mekaniikka, tekninen myynti, p. 020 764 5001

Ota yhteyttä

  • Jaa tämä sivu