Tulosta

Viivakoodipaikannus Leuze

Leuze electronic BPS on viivakoodin lukuun perustuva innovatiivinen ja edullinen paikannusjärjestelmä, jolla saavutetaan kosketukseton paikannus myös pitkiin järjestelmiin (maks. 10 000 m), joissa liike ei välttämättä tapahdu suoraan. Viivakoodilukija lukee asematiedon optisesti viivakoodinauhasta.

Viivakoodipaikannus soveltuu esimerkiksi korkeavarastoihin, riippukuljetinlinjoille, automatisoitujen tuotantolinjojen asemointiin ja erittäin pitkien liikeratojen paikannuksiin.

Valikoima

Erilaisiin automaatiojärjestelmiin liitettävät viivakoodinauhan lukijat ovat:

BPS 300-sarja on viivakoodipaikannuksen toinen sukupolvi. Laitteet lukevat sekä BCB- että BCB8-viivakoodinauhoja. Parametrointi ja diagnostiikka tapahtuvat selainpohjaisella webConfig-ohjelmalla (USB-liitäntä). Myös lämmitettyjä versioita ilman näyttöä ulkosovelluksiin (toukokuusta 2017 alkaen).

BPS 300i RS232/RS422 voidaan liittää RS232- tai RS422-sarjaliikenneporttiin ja edelleen MA-liitäntäyksiköillä CANopen-, DeviceNet-, EtherNet/IP-, EtherCAT- tai Ethernet TCP/IP-verkkoihin.

BPS 301i RS485 voidaan liittää RS485-sarjaliikenneporttiin.

BPS 304i Profibus voidaan liittää Profibus DP -kenttäväylään. Parametrointi tapahtuu väylän kautta tai webConfig-ohjelmalla.

BPS 307i SSI voidaan liittää SSI-tiedonsiirtoon.

BPS 348i Profinet voidaan liittää Profinet RT -verkkoon.Nämä tyypit on korvattu yllämainituilla BPS 300i -tuotteilla:

BPS 34 Profibus DP voitiin liittää Profibus DP -kenttäväylään. Parametrointi tapahtui väylän kautta. Luki BCB-viivakoodinauhaa.

BPS 37 SSI oli vastaava järjestelmä SSI-lähdöllä. Parametrointi tapahtui BPSConfig-ohjelman avulla.

Näiden ensimmäisen sukupolven laitteiden tuotetiedot on siirretty Leuzen dokumenttiarkistoon.


BPS 8 RS232/RS485 on erittäin pienikokoisella lukijalla toteutetu järjestelmä RS-lähdöllä. Lukija ja BCB8-nauha ovat kooltaan pienemmät kuin edellisissä. Parametrointi tapahtuu BPSConfig-ohjelman avulla.

.

Tarkat tuotetiedot valmistajan verkkosivulla Bar code positioning system »

Toimintaperiaate

Viivakoodipaikannus on kosketukseton, optinen mittausjärjestelmä, joka sopii myös kaartuville liikkeille jopa 10 000 m mittauspituuksiin saakka, kun korkein liikenopeus on 10 m/s (BPS300i). Mittaus perustuu viivakoodinauhaan, joka liimataan tai alustalevyssään kiinnitetään esimerkiksi tuotantolinjan tai varastohyllystön rakenteisiin. Järjestelmään kuuluva viivakoodilukija asennetaan liikkuvaan osaan, jonka asemasta halutaan tarkka tieto.

Joustavuus
Viivakoodinauhaa tarvitaan vain sinne, missä asema on tarkasti paikannettava. Esimerkiksi pitkillä etäisyyksillä nauha voidaan poistaa asemakohtien väliltä ja määritellä järjestelmä antamaan vaunulle vakionopeusohjetta seuraavaan nauhantunnistukseen saakka. Lukijan ja viivakoodinauhan välimatka saa lisäksi vaihdella liikkeen aikana alueella 50...170 mm (BPS300i). Tämän ansiosta myös mittaus kaarteissa on mahdollista. Nauhan asennukselta ei vaadita erityistä tarkkuutta, sillä nollakohta voidaan opettaa mihin kohtaa nauhaa tahansa. Samaa viivakoodinauhaa voi yhtäaikaisesti lukea useampi lukija, mikä mahdollistaa monipuolistenkin tuotantolinjojen toteutukset. Lukijalla voidaan lisäksi mitata liikenopeus ja saada siitä neljälle eri alueelle määriteltävä raja-arvotoiminto.

Tuotannon jatkuvuuden ja huoltotoimien nopeuden kannalta on tärkeää, että viivakoodinauha on saatavana erillisinä paketteina, esim. korjaustarpeisiin. Nopeimmillaan voi nauhan väliaikaisesti korvata tulostamalla oikeat koodit itse, esimerkkitiedosto: Repair kit 0...500 m (pdf).

Luotettavuus, tarkkuus

Nauhalta luetun asematiedon luotettavuus on varmennettu monella tavalla. Lukijan lähettämä luentasäde kohdistuu nauhaan vinossa (noin 10 astetta vaakasuoraan nähden), joten liikkeen aikana koko viivakoodin pinta-ala tulee luetuksi. Mahdolliset pitkittäiset naarmut tai tahrat viivakoodinauhassa eivät näin häiritse mittausta. Lukijan säteen leveys riittää lukemaan yhtäaikaisesti aina kolme rinnakkaista viivakoodia, mutta luotettavaan paikkatietoon tarvitaan vain yhden viivakoodin onnistunut luenta. Tämä ”yksi kolmesta” -luentaperiaate antaa varmuutta mittaukseen. Itse viivakoodinauha on polyesterinauhaa, jossa on lisäksi polyesterisuojakalvo, jolla nauhasta on saatu naarmuuntumaton, pyyhintää, UV-valoa ja kosteutta kestävä. Liimakiinnitys tapahtuu lujalla akrylaattikiinnitysteipillä.

Tarkkuus
Viivakoodipaikannuksen periaatteesta johtuen ainoa epälineaarisuus mittauksessa aiheutuu viivakoodinauhasta. Jos nauhan alustana oleva metallirakenne lämpölaajenee, elää siihen kiinnitetty nauha samassa suhteessa. Esimerkiksi varastohyllyn keskikohta on siis viivakoodimittauksen mukaan yhä tarkka keskikohta.

Viivakoodinauha voidaan asentaa myös kaarevaan pintaan, mutta tällöin absoluuttinen mittatarkkuus ei ole sama kuin suoraa nauhaa luettaessa, koska peräkkäisten viivakoodien etäisyys lukijasta nähtynä ei ole vakio kaarteen säteen muuttuessa. Paikkatieto viivakoodista tietenkin saadaan tarkasti myös kaarteessa.

BPS300i-lukijoiden suurin toistotarkkuus 10 000 m saakka on ± 0,15 mm (3 sigma, suoraa nauhaa luettaessa).

Aiemman BPS34/37-järjestelmän suurin toistotarkkuus 10 000 m saakka oli ± 1 mm tai ± 2 mm (parametroitavissa). Erottelukyky oli valittavissa väliltä 0,01 mm … 10 mm.

Tiedostot

Esite: Leuze Viivakoodipaikannus BPS »

Esite: Leuze Datavalokennojen valintaopas »

Datalehdet, manuaalit, konfigurointiohjelma ja korjausnauhatiedostot valmistajan verkkosivulta:
leuze.com >...> Sensors for Positioning > BPS... »

BPS 300i - video

Tuotetta myy

 • SKS Automaatio Oy
  Martinkyläntie 50
  FI-01720 Vantaa
  Puhelin: 020 764 61
  Faksi: 020 764 6820
  automaatio(at)sks.fi
  Yhteystiedot »


 • SKS Automaatio Oy (Finland)
  Martinkyläntie 50
  FI-01720 Vantaa
  Tel: +358 20 764 61
  Fax: +358 20 764 6820
  automaatio(at)sks.fi
  Contacts »


 • SKS Automaatio Oy (Polska)
  Maciej Jastrzębski
  tel +48 514 791 897
  e-mail: maciej.jastrzebski@sks.eu